#fyllHovet | Minne 4 – AIK-Boden 1994

13 januari 2021 14:47

Den fjärde sektionen är slutsåld, och idag kommer vepan med minnet från den avgörande matchen mot Boden 1994 att pryda Hovets läktare tillsammans med de tidigare tre minnena. Ett minne som Black Army har valt ut.


Black Army, som själva fyllde 40 år i veckan, fick äran att välja minne till den fjärde sektionen. Hör Eugen Alling, ordförande i BA, om motiveringen till valet i videon här i artikeln.

"AIK:s miracle on ice"

Stefan Mellerborg kallade matchen den mest klassiska i AIK:s historia. AIK skulle möta Boden i Globen den 15 april framför 11 111 åskådare, och om man vann med minst tre måls marginal så var laget tillbaka i Elitserien.

" Efter 18:13 av den tredje perioden inträffade den stora kalabaliken. Boden hade lyft ner spelet bakom AIK:s mål när Rikard Franzén helt plötsligt cross-checkade bort AIK-målet från sin position. Domare Roger Öberg signalerade direkt för utvisning på "Frazze" som åkte till utvisningsbåset. Efter en intern konversation domarna emellan så åkte Öberg bort till sekretariatet och ställde sig i motståndarnas utvisningsbås för att läsa regelboken. Ingen på läktarplats förstod vad som pågick. Efter att ha bläddrat i regelboken i några sekunder åkte han ut på isen och korslade armarna över huvudet. Straff!?!?!?

Speakern förkunnade att Bodens IK hade tilldömts ett straffslag och publiken löpte amok. Ingen förstod någonting överhuvudtaget och det gick i chocktillståndet knappt att få i sig syre på läktarplats. Skulle AIK förlora sin elitserieplats efter en regel som i princip ingen kände till… Allt som tänkas kan hamnade på isen och domarna beslutade sig för att isen skulle spolas om."

Sandström åkte ett extra varv innan han tog tag i pucken. Nästan hela Globen stod upp och bjöd på en orkanartad visselkonsert. Jag vet inte hur många tankar jag hann tänka medan han åkte med pucken mot AIK-målet, med det var många kan jag lova. Ljudet i Globen var öronbedövande och ingen av de som var där denna kväll kan ha upplevt något liknande oväsen under ett idrottsevenemang, varken före eller efter denna kväll. Ulf Sandström försökte sätta pucken mellan benskydden på Ridderwall, men "Riddarn" slajdade och räddade pucken med klubban. Folk blev som galna på läktaren och kastade sig om halsen på varandra samtidigt som "Riddarn" fick 19 lagkamrater på sig.

Läs hela Stefan Mellerborg krönika om den omtalade Boden-matchen i Globen 94 ››

Vinnare av merchandise och en weekend med Škoda OCTAVIA iV

Precis som tidigare har tifobiljettköpare haft möjlighet att gissa vilket minne de tror gömmer sig på den fjärde sektionen. Bland de som gissat rätt kommer fem vinnare dras som får exklusiv merchandise som pris!

Till den här sektionen har våra huvudsponsorer Škoda även valt att lotta ut en OCTAVIA iV för en helg, till en av tifobiljettköparna. Detta till värde av ca 3.000 kr!

Priserna kommer att lottas ut inom kort, vinnarna av merchandise kommer att kontaktas via sociala medier och vinnaren av bilen kommer att kontaktas via mail.

Sektion fem!

Snart öppnar vi försäljningen på nästa sektion – Håll koll på hemsidan och i våra sociala kanaler. Stort tack för ditt stöd!