Fredrik Malm

30 april 2017 01:13
Eldsjälar

Fokus på AIK Hockeys hemmamatcher är riktade mot isen i 60 minuters effektiv tid. Men för att allt ska fungera runt omkring är det mycket som ska stämma. AIK Hockey väljer därför att lyfta fram personerna som kanske inte alltid syns men som klubben är tacksam för att de finns.


Ålder: 49 Bor/familj: Tyresö. Bor med fru och två barn samt en hund. Yrke: Trafikutredare på polisen. Gör vad på Hovet: Ansvarig för utrustningen på företagshockey. Hjälpt till på AIK Hockey hur länge: Säsongen 2010/2011. Favoritspelare i AIK: Rolf ”Råttan” Edberg & Christian Sandberg.

Ishockey är mer än tacklingar, skott, fina 30-meterpassningar som skär igenom motståndarnas försvar, läckra dragningar och slagskott. Inget av detta skulle vara möjligt om inte förberedelserna inför varje match är noggrant genomförda. När matchen startar på Hovet har Fredrik Malm redan jobbat i över fyra timmar.

– Mitt mål är att få en upplevelse som liknar en elitmatch så mycket som möjligt, säger Fredrik när han berättar om sitt arbete för klubben.

Fredrik har - vid sidan av sitt jobb som trafikutredare på polisen - på ett eller annat sätt hjälpt AIK Hockey sedan säsongen 2010/2011. Han inledde med att bokföra statistiken kring matchförloppet men har sedan ett par säsonger tillbaka ansvaret för utrustningen kring företagshockeyn. Ett koncept som innebär att företag kan hyra in sig på Hovet några timmar innan en hemmamatch och spela hockey.

– Det är väldigt uppskattat bland dem som deltar. Jag är väldigt noga med alla förberedelser – jag vill att det ska se ut som att det ska spelas en riktig hockeymatch på Hovet. Tröjorna och deras utrustning hänger på deras platser i omklädningsrummet, klubborna står uppställda och de får även använda likadana vattenflaskor som A-laget har. Det ska vara så likt som möjligt.

– Matchen ska ramas in på ett ordentligt sätt och det är som sagt väldigt uppskattat bland dem som deltar.

”Sandberg med sin inställning. Han är som en Gud.”

Tyresöbon har en stor passion för hockey som han kallar både för ”jobb och hobby”. Lyckligtvis har han många intressen för att koppla av under året.

– På sommaren seglar jag mycket med familjen. Under vintern – mellan all hockey – brukar jag åka skidor och även spela innebandy och hockey i en veteranserie med några kompisar.

Kärleken för AIK och just hockey kom tidigt. Som för många andra var det genom föräldrarna som intresset väcktes.

– Farsan tog med mig på en match och jag blev frälst direkt. Han var AIK:are men inte på samma sätt som jag är idag. Min son hade nästan inget val, säger Fredrik och skrattar och minns tillbaka till den första matchen.

– Det var en försäsongsmatch och AIK spelade mot Winnipeg Jets. Bobby Hull spelade i laget – då förstod man inte vem han var men i efterhand var det väldigt häftigt. Jag tror han till och med gjorde mål. En riktig bössa från blå!

I dag är det dock en annan spelare som finns i Fredriks tankar.

– Det går inte att prata om hockeyspelare och AIK utan att nämna Christian Sandberg. När jag växte upp var Rolf ”Råttan” Edberg stor men Christian Sandberg med sin inställning.Han är som en Gud.

När det kommer till företagshockeyn på Hovet påbörjar Fredrik sitt arbete redan kvällen innan.

– Mycket handlar om planering. Jag kan komma till Hovet runt 12.30-13.00 på matchdag men då har jag redan förberett det mesta hemma. Vilka som ska jobba, vad för utrustning vi ska ha, satt upp deltagarlistor. Allt ska vara ordnat när de anländer.

– Det kan vara några som aldrig har sett hockeyutrustning tidigare som man får hjälpa lite extra, medan andra är mer självgående.

– När de väl är ute på isen och spelar gör vi i ordning omklädningsrummen. De får handdukar, tvål och schampo samt snacks och dricka efteråt.

”Skryter om att jag jobbar för AIK Hockey”

Efter att företagshockeyn är färdigspelad finns möjlighet för deltagarna att äta på Hovets Hylla. Det är då det tyngre jobbet börjar för Fredrik, som oftast har sonen Gustav, som hjälpreda.

– Gustav är nästan alltid med. Det blir annars för stort och för svårt att rodda allt själv.

– När företagshockeyn är klar städar vi upp allt och sätter igång tvättarna. Vi plockar tillbaka alla skridskor och hänger upp allt så det kan torka. Vi brukar vara klara runt tio minuter innan huvudmatchen börjar. Tvätten håller på under själva matchen och efteråt plockar vi ner allt – vilket går relativt fort om det är bra hängt det vill säga. Har man slarvat tidigare får man jobba mer efteråt.

Att få jobba med klubben kan ibland innebära sena kvällar – men också nya vänskapsband.

– Det är framför allt väldigt roligt när det kommer lite avdankade och äldre lirare. Börje Salming har varit med och lirat till exempel. Det är kul att träffa folk man känner igen så man kan prata om gamla tider, säger Fredrik och nämner att han brukar skryta lite om var han hänger på vardagskvällarna.

– Jag skryter om att jag jobbar för AIK Hockey, självklart! Folk tycker att de är ballt att man är i den inre kretsen, säger Fredrik och sträcker på sig en aning i stolen.

I och med att han är en hängiven supporter gör han allt för att det ska bli så bra som möjligt för klubben. Han erkänner motvilligt att han har försökt att vända på trender genom olika ticks inför matcherna.

– Det är egentligen pinsamt att erkänna men nog har man försökt ändra på rutinen för att hjälpa laget. Framför allt handlar det om var man är placerad på arenan när man ser matchen. Sitter jag på en specifik stol och vi släpper in tre raka mål – då sitter inte jag på den stolen kommande match och berättar om en speicifk händeslse från några säsogner tillbaka.

– Under säsongen 2011/2012 gick det väldigt bra för laget och eftersom vi oftast är klara med städningen precis innan matchen börjar brukar vi gå ner i spelargången och heja på laget innan de går ut på isen. Inför den här matchen hade de vunnit ett par matcher i rad men jag hann inte ner till spelargången – och självklart förlorade vi då. Då fick man total ångest och till matchen efter var det väldigt viktigt att stå där igen. Det blev mitt sätt att bidra till segrar.

Genom kärleken till AIK Hockey har Fredrik fått uppleva många fina ögonblick på Hovet.

– Guldåren 82 och 84 står självklart ut. Jag stod på ståplats och skrek som en galning. Jag gjorde till och med en flagga på syslöjden. Läraren var dock inte speciellt glad – men det enda jag brydde mig om var att den hade rätt färger och en pinne. Sedan har vi självklart Boden-matchen och kvalseriematchen mot Växjö, säger han och berättar om sitt drömscenario kommande säsong.

– Det är bara avancemang som gäller! En dröm vore att slå ut Djurgården men samtidigt mår vi bäst av att vara där uppe tillsammans.