En poäng mot Frölunda

11 oktober 2011 21:21

AIK fick med sig en poäng från Göteborg. Men det satt hårt inne. Frölunda såg ut att få med sig alla tre poäng med en betryggande 2-0-ledningen med bara tre minuter kvar av matchen. Då chansade Roger Melin med att ta ut Viktor Fasth, och det gav resultat. I sex mot fem reducerade först Richard Gynge och bara minuten senare kunde Linus Videll kvittera. Det blev dock förlust efter att Christian Bäckman avgjort i sudden death.


AIK tog tåget till Göteborg inför matchen mot Frölunda i Scandinavium. Väl på plats ville man visa att lördagens seger mot Skellefteå inte var någon tillfällighet. Med högt tempo försökte man forcera det försvarsstarka Göteborgslaget. Trots ett litet spelövertag under första perioden lyckades man inte skapa de riktigt farliga chanserna framför Fredrik Andersen i Frölundamålet. Närmast var Tobias Viklund, inför säsongen värvad just från Frölunda, som på en fin passning av Richard Gynge inte lyckades hålla ner skottet i ett två mot ett-läge. 0-0 stod sig till periodvilan.

I andra perioden var det hemmalagets tur att vifta med taktpinnen. AIK hamnade på hälarna och slarvade i egen zon. Det kom också att rendera i två mål för Frölunda. Redan efter 35 sekunder kunde hemvändande Jari Tolsa göra 1-0 efter slarv i AIK-försvaret. I minut 14 var det dags igen. Mathis Olimb fick omakerad framför Fasth sätta tvåan. AIK:s försvarsspel föll in lite in i den virrighet vi sett i tidigare matcher. I periodpausen var Daniel Rudslätt ödmjuk inför den sista perioden.
? Man måste säga att Frölunda är duktiga. Det håller oss utanför hela tiden och gör det tätt framför kassen. Nu gäller det att vi vågar göra vår gubbe och matar in pucken på mål och skapar trafik där, sa centern till Canal+.

Trots flera försök att öka tempot i sista perioden lyckades AIK inte forcera hemmalagets försvarsmur. Frölunda styrde undan och skapade en del bra chanser i sina snabba spelvändningar. När hoppet kändes som mest ute i slutet av matchen kom AIK-bomben. Två dessutom. Melin tog ut målvakten och gav laget chansen i sex mot fyra. Trots ett uddlöst powerplay lyckades Salmonsson, precis när Frölunda blivit fulltatliga, gräva fram pucken till Gynge som skickade upp trissan i nättaket. Energin spred sig i laget och Melin lyfte ut Fasth igen för att ge en kvitteringspuck en chans. Och det lyckades. Linus Videll fick pucken ? strax nedanför tekningscirklarna ? av Daniel Bång. Andersen hängde inte med i sidled och Videll kunde, med knappa minuten kvar att spela, skicka upp pucken i samma nätmaska som Gynge gjorde minuten tidigare. 2-2 stod sig perioden ut.

AIK gick in i sudden death-spelet med stärkt självförtroende. Men hemmalaget skulle komma att släcka den snabbt. Redan efter en minut ? efter slarv i ett AIK-byte ? fick skarpskytten Christian Bäckman kliva in över blålinjen och från slottet panga in segerpucken. Otagbart för Viktor Fasth.

Med den matchbild som blev kunde AIK tillslut känna sig nöjda över en poäng. Det är starkt att ta i kapp ett 2-0-underläge mot ett försvars- och hemmastarkt Frölunda i Scandinavium. Det borde ge energi inför torsdagens möte med Växjö i Vida Arena.

Text: AIK Ishockey
Foto: Per Friske - Pic-Agency Sweden