AIK besegrade Örebro efter drömstart
Publicerad: 2013-10-12

AIK vann bortamötet mot Örebro med klara 4-1. Det efter att AIK rivstartat och redan efter sex minuter hade en 2-0-ledning. AIK:s målskyttar var Victor Ahlström, Oscar Ahlström, Björn Melin och Esa Pirnes.

Örebro kom som väntat ut hårt i sin fullsatta hemmaarena. Men AIK, som pratat mycket försvarsspel de senaste dagarna, spelade disciplinerat och var samtidigt dödligt effektiva.

Redan efter sex minuter hade bortalaget tagit en tvåmålsledning. Och det var bröderna Ahlströms verk. Först sköt Mark Hurtubise ett hårt slagskott från blå efter en snabb omställning. Örebromålvakten Lundberg lämnade retur och där störtade Victor Ahlström fram och satte ettan.

Några minuter senare kastade Jonathan Andersson in pucken på mål. Med tränare Franzén mantra i huvudet ”trafik på kassen” slängde sig både Oscar Ahlström och Mark Hurtubise in framför målet för att störa målvakten. Pucken styrdes via Ahlströms klubba in och drömstarten var ett faktum.

I samma veva som AIK:s 2-0-mål gick brandlarmet i arenan som var tvungen att utrymmas och spelet kom i gång först en halvtimma senare. Resten av perioden dominerade Örebro puckinnehållet, men AIK-spelarna låg ofta rätt i försvarsarbetet och Daniel Larsson tog de chanser som släpptes igenom.

Den andra perioden genomförde bortalaget riktigt bra. Noggrannhet i försvarsspelet och aggressivitet över hela banan gjorde att stockholmarna kunde kontrollera tillställningen.

AIK skulle utöka sin ledning efter halva perioden. Det var ett dråpligt mål efter frukten av äkta så kallad Hawaiihockey. Inte värst tränarvänlig men likväl oerhört underhållande.

Upprinnelsen till målet började med en lång, svepande passning från Jonas Liwing till Oscar Steen som från offensiva blå blev helt ensam med Örebromålvakten. Steens skott träffade plocken och studsade ut till Örebrobacken Daniel Sondell som vände spelet blixtsnabbt. Pucken gick fram till Marcus Weinstock som i sin tur blev ren med Larsson. Den förre allsvenska skyttekungen träffade stolpen och pucken dansade vidare till Mattias Janmark som ännu en gång vände spelet och nådde Björn Melin högt upp i banan. Melin klev in innanför blå och drog iväg ett skott som hittade närmaskorna bakom Tim Sandberg, som hade bytits in efter AIK:s succéstart i första perioden.

I sista akten var AIK fast beslutna att försvara sin ledning. Och man gjorde det bra. Trots en Örebroreducering efter sju minuter fredade svartgult sig väl och höll ut. Esa Pirnes fick göra det sista målet i öppen kasse.