Juniorlagen förbereder sig för slutspel
Publicerad: 2019-03-20
Junior
Både J20 och J18 går denna vecka in i slutspel. För J20:s del väntar Leksand medan J18 tar sig an Södertälje.

J20

När det var Leksands tur att välja åttondelsmotståndare föll valet på AIK. Ett val som gladde tränare Jussi Salo.

  • Jag är nöjd med att de valde oss. Vi har spelat bra mot dem och vunnit tre av fem matcher i serien, säger han och utvecklar varför Leksand passar dem bra.

  • Vi spelar samma typ av hockey där båda lagen vill framåt, med mycket fart. Det passar oss bättre än när vi möter lag som backar hem och inte vill sätta någon press och spelar endast ut puckarna.

J20 - som blev klart för slutspel tidigt i och med att laget kvalificerade sig för J20SuperElit Top 10 - valde att lägga fokus på utvecklingssyfte snarare än resultat under vintern.

  •  Det har varit en del tuffa matcher men vi gjorde ett medvetet val att träna hårdare efter jul och ha fokus på just utveckling. Vi har dock visat att vi börjar hitta formen. Innan föregående helg hade vi tagit poäng i sju raka matcher så jag är inte orolig, säger Jussi Salo.

I det kommande slutspelet sätts spelarna på en annan typ av press där varje match handlar om att överleva till nästa runda. Något helt annrolunda jämfört med att en ”vanlig” seriematch.

  • Alla spelar med lite större marginaler och man tar inga risker. Det blir tätare matcher men vi vill inte påverkas allt för mycket utan kommer att spela vårt spel.

Just fokus på sitt eget spel tror Jussi kommer vara avgörande när slutspelet drar igång ikväll.

  •  Jag tror att det lag som orkar fokusera på rätt saker kommer att vinna matchserien. Även ifall man skulle förlora första matchen har vi fortfarande chansen och då är det viktigt att fokusera på rätt saker. Men självklart satsar vi på att vinna redan ikväll.

Första matchen mot Leksand spelas 20/3 på Ritorp, klockan 19.00.

J18

AIK:s J18-lag tar sig an Södertälje på torsdag. Laget har hemmaplansfördel men inleder matchserien (bäst av 3) på bortaplan.

– Vi är riktigt taggade inför matchen och har tränat på bra under veckan. Formen är bra, hälsar lagets huvudtränare Dennis Fingal.

Båda matcherna mellan lagen i J18 Allsvenskan Södra har slutat i svartgula segrar. Men det har varit jämna matcher.

–  Det har varit tight mellan oss och kamp i varje situation. Det gäller att vi måste hitta rätt anspänningsnivå, att krama klubban lagom hårt. Vi har redan börjat prata om hur vi hittar den nivån och det gäller att spelarna ska ut och njuta och ha kul.

Matchserien består av bäst av tre matcher - vilket gör att första matchen på torsdag ger matchboll till segraren.

– Vikten att få en bra start är stor. Jämfört med våra tidigare matcher mot varandra tror jag det kommer vara tightare, med ett rakare spel. Det brukar oftast vara så i slutspel. Lagen vill minimera sina misstag och ha större marginaler ute på isen. Men vi ska våga spela vårt spel med pucken.

Laget har haft en dryg vecka spelledigt, något som gjort att de kunnat fokusera extra på detaljerna.

– Vi har passat på att träna bra, med hög intensitet. Den här veckan har vi börjat prata med om detaljerna.

Vad för typ av detaljer?

– Att i slutspel gäller det att ta vara på sina chanser.

Första matchen mot Södertälje spelas 21 mars i Scaniarinken.

AIK Ishockey