Fasth höll nollan i återkomsten

13 oktober 2011 22:39

Växjö tog på torsdagen emot AIK med de tidigare Växjöspelarna Viktor Fasth, Robert Rosen samt Josh MacNevin. Inledningen av matchen dominerades av hemmalaget men AIK växte in i matchen och kunde efter 4-0 inkassera tre poäng. Stor matchvinnare var Viktor Fasth som höll sin tredje nolla för säsongen.


Växjö rivstartade i första perioden och parkerade i offensiv zon. Hemmalaget skapade ett flertal farliga chanser och Gnaget blev tvungna att dra på sig utvisningar. Men efter att Tomi Kallio dragit på sig en onödig utvisning som resulterade i spel fyra mot fyra kunde AIK ta ledningen. Joakim Nordström åkte med pucken från förlängda mållinjen fram till offensiv zon där han släppte pucken till Linus Videll som väggade tillbaka trissan på Nordström blad. Oscar Ahllsenfelt blev helt ställd av styrningen och 1-0 till AIK var ett faktum. Ett väldigt fint give and goal mål men sett ur matchbilden kanske något orättvist. AIK växte in i matchen allt mer i perioden men det var Växjö som var det bättre laget. Dock är effektivitet en del av ishockeyn och Viktor Fasth står pall i återkomsten till Växjö och perioden slutar 1-0 till bortalagets favör.

Även i andra perioden började Växjö piggast och får tidigt chansen att kvittera i powerplay. Det numerära överläget är bra och Lakers skapade flera chanser men pucken vill inte in. Istället fick AIK kort därefter chans att utöka ledning i powerplay, något laget tog tillvara på genom Linus Videll som sköt in pucken bakom Oscar Ahlsenfelt. Ett skott som inte såg otagbart ut. Bortalaget, stärkta av 2-0 målet, fortsatte att satsa framåt och lyckades också utöka ledningen genom Oscar Ahlström på ett fint pass av Oscar Steen. Växjö valde, direkt efter 3-0-målet, att ta timeout och gjorde ett målvaktsbyte. Oscar Ahlsenfelt ersattes av den rutinerade Martin Gerber. Hemmalaget var inte ofarliga och AIK fick slita för att freda målet och trots ett powerplay i slutminuterarna för Växjö, gick AIK till pausvila med en betryggande 3-0-ledning.

I den sista akten satsade hemmalaget full fart framåt för att komma ikapp. Växjö försökte med alla tänkabara medel forcera in pucken för att få lite nerv i matchen men lagets ineffektivitet ? i kombination med en duktig AIK-keeper ? lyste med sin frånvaro matchen igenom. AIK kontrollerade händelserna ganska väl sista perioden. Båda lagen skapade chanser, men efter att bortalaget ridit ut den första anstormningen i slutperioden var segern säkrad. Istället för en reducering så gjorde Robert Rosén 4-0 på en målvaktsretur och satte därmed spiken i kistan. Med bara ett par minuter kvar av matchen orkade inte Växjö skapa några farligheter utan AIK höll nollan och inkasserade tre poäng.

Text: Oliver Ström Bäverlind
Foto: Henrik Johansson, Pic-Agency.com