AIK segrade efter dramatik
Publicerad: 2013-10-16

AIK vann med 3-2 efter straffar i klassikermötet mot Leksand. Men de två poängen borde varit tre. AIK styrde större delen av tillställningen men tappade två mål i slutet av matchen. AIK:s målskyttar var Derek Joslin och Björn Melin. Den avgörande straffen satte Esa Pirnes.

Att AIK lyfter sitt spel med en stor publik i ryggen märktes i hemmamatchen mot Leksand. De 7216 åskådarna fick se hemmalaget dominera händelserna på isen i två perioder. Men Gnagets ineffektivitet framför mål och Leksands duktiga målvakt Oskar Alsenfelt gjorde att laget bara lyckades göra ett mål på de två första perioderna.

Och målet kom då man minst anade det. AIK-talangen Michael Lindqvist åkte tveksamt ut för en en interference efter tre minuter av den andra akten. Då passade backen Derek Joslin på att kontra in 1-0 efter fint förarbete av Patric Blomdahl och Mattias Janmark. Hovet exploderade och kandensaren visade sin kärlek till klubben genom att i glädjerus lyfta AIK-emblemet på tröjan ett antal gånger.

Om de två första perioderna bara handlade om ett lag på banan, blev det annat i tredje. AIK föll tillbaka för att bevaka sin ledning och lät Leksand styra händelserna ute på isen. Men försvarsspelet, som har tagit stor kliv framåt de senaste matcherna, tillät inte bortalaget att skapa många chanser framför Larsson.

Samtidigt gav dalmasarnas slutforcering möjligheter till kontringar. En sådan utnyttjade den alltid duktiga, offensiva formationen med Janmark-Ramstedt-Melin. Daniel Josefsson vände spelet blixtsnabbt i från egen zon mitt i ett Leksandsbyte. Melin spelade pucken vidare till Janmark som lurade bort sin kille och spelade tillbaka till Melin som enkelt kunde lägga pucken i öppen kasse. Ett psykologiskt viktigt mål mitt i Leksandspressen. Trodde alla.

Men bara knappa minuten senare föll AIK:s försvarsspel tillbaka i gamla synder och bortalaget var hänsyslösa när läget dök upp. Centern Gabriel Karlsson kunde lägga in pucken i öppen kasse sedan försvaret stirrat puck, och gjort sitt egentligen enda misstag på hela matchen.

En gastkramande avslutning väntade. Leksand tog timeout och lyfte keepern. Det gav resultat. Med en man mer på banan fick den hårdskjutande backen Patrick Hersley helt sonika kliva in i slottet och avfyra sin bössa. Kvitteringen var ett faktum bakom en chanslös Larsson.

AIK hade chansen att avgöra i suddendeath när man fick spela fyra mot tre i två minuter. Men mer än några halvfarliga lägen lyckades man inte skapa och matchen gick till straffar.

Där var AIK och framförallt Esa Pirnes starkast och två rättvisa poäng gick tillslut till stockholmslaget.