AIK nollade av Luleå
Publicerad: 2012-01-21

När AIK och Luleå möts blir det ofta målfattigt. Så också under lördagskvällen. Luleå-målvakten Johan Gustafsson gjorde några fina räddningar när han nollade AIK. Matchen slutade 3-0 till hemmalaget efter att sista baljan suttit i tom bur.

Matchen började som så många hockeymatcher har en tendens att göra, nämligen avvaktande. Under de första fem minuterna utsattes egentligen ingen av de båda målvakterna för några svårare prövningar. Det skulle dröja ända till sjunde minuten innan Viktor Fasth fick det första riktigt svåra skottet på sig, men den pucken tog han. I mitten av perioden fick AIK chansen att spela powerplay efter att Luleås Joonas Vihko åkt ut två minuter för high-sticking. Nu resulterade inte AIK:s powerplay i något mål men det blev ändå lite av en vitamininjektion till det offensiva spelet. Minuten efter att Luleå blivit fulltaligt så skapade nämligen tvillingarna Ahlström och Daniel Rudslätt bra press som resulterade i avslut mot Johan Gustafsson i Luleås mål. Perioden såg ut att bli mållös, men tre minuter från slutet kom Luleå i ett anfall där backen Topi Jaakola följde med upp i anfallet. Alldeles för omarkerad så var det inga problem för Topi Jaakola att sätta pucken bakom Viktor Fasth.

Till skillnad mot den första perioden så inledde AIK den andra med en tydligare offensiv, rakare spel på mål och snabba avslut. Även om AIK nu höll i taktpinnen så kunde Luleå sticka emellan med ett och annat anfall. Bland annat fick Luleå ett farligt 2 mot 1 läge, men där avväpnade Patrik Nemeth den puckförande norrlänningen på ett exemplariskt sätt. Återigen så fick AIK chansen att spela powerplay efter att Luleås Johan Harju blivit utvisad 6:37 in i den andra perioden. Trots bra press så blev det ingen utdelning för AIK. I slutet av andra perioden så var det dags för AIK att spela med en man mindre när Mattias Janmark-Nylén fick sätta sig på botbänken. Istället för press mot Viktor Fasth fick vi se ett väldigt bra boxplay av AIK där man dessutom bjöds på ett riktigt guldläge till kvittering. Rastislav Pavlikovsky blev helt fri med motståndarmålvakten efter sjabbel av en Luleåspelare, men tyvärr så var sslovakens avslut alldeles för lamt. Perioden slutade mållöst men ändå med fördel för AIK som fick iväg 15 skott på mål.

Inför tredje perioden hade Roger Melin valt att vaska om i kedjorna för att om möjligt få till mer skärpa i offensiven. Det lyckades inte riktigt fullt ut, istället för ett AIK-mål så fick vi istället se en före detta AIK:are presentera sig. I åttonde spelminuten kunde nämligen backen Jan Sandström skicka in 2–0 till Luleå i ett anfall som påminde om det som gav Luleås första mål. Matchen fortsatte att vara öppen och båda lagen hade sina chanser, samtidigt så började klockan att springa iväg för AIK. Med tre och en halv minut kvar av perioden så plockade AIK ut Viktor Fasth i ett sista försök att vända matchen. Dessvärre slutade den sista kraftansträngningen med att Luleå kunde skicka in 3 – 0 i tom bur och därmed definitivt döda matchen. Efter matchen så menade Roger Melin att AIK hade gjort en hyfsad match där man skapat massor av lägen men som man tyvärr inte kunde utnyttja tack vare Luleås starka defensiv.

– Vår största svaghet idag var att vi inte kunde göra mål, vi var ineffektiva och Luleå var starka: summerade Roger Melin.

Även Patric Blomdahl var inne på samma linje.
– Vi har bud på att göra mål, men Luleå har ett bra defensivt spel och de lyckades med sin gameplan: avslutade AIK:s nummer 84 Patric Blomdahl.