Straffseger i svängig match
Publicerad: 2018-10-17
Herr
Bortamatchen mot Västerås hade det mesta. En svängig hockeymatch med många mål fick sitt avgörande först efter straffavgörande. Där visade AIK mest kyla och tog hem bonuspoängen.

Efter en tuff inledning för AIK:s del, där hemmalaget höll i taktpinnen och skapade viss oro framför Erik Källgren i bortamålet kunde gästerna lyfta sitt spel. Gnaget lyckades hålla pucken längre och etablera anfall och kunde även ta ledningen.

Alexander Deilert iscensatte anfallet bakom egen kasse med ett snabbt pass till Weigel som i sin tur gav pucken till Anton Holm. #36 hittade bortre luckan och Marcus Dahlbom kunde inget annat att göra än att ta ut pucken ur mål. Likt de tidigare matcherna växte AIK ju längre perioden led och Garry Nunn utökade till 2–0 efter att Éric Castonguay stått för ett fint förarbete och fått in pucken framför mål. Nunn var påpassligt framme och rakade in pucken i mål med en backhand.

Västerås heta i special teams

En olycklig utvisning i slutskedet av första perioden gav Västerås chansen att komma tillbaka. Kalle Östman satte ett av sina enklaste mål i öppen kasse och hemmalaget hade därmed fått kontakt.

Målskytten Anton Holm betonade vikten av att behålla puck och ha längre anfall efter den första perioden.

– Det är lite svajigt spel och Västerås sätter hög press på oss i vår zon. Så länge vi är i deras zon är det inga problem, berättade han.

Gästerna var farliga när det kom till special teams. Även med en man mindre på isen vaskade de fram chanser och i den andra perioden kom så kvitteringen - i numerärt underläge. En snabb kontring gav William Wikman utrymme att styra in pucken till 2–2. Ett mål som kändes tufft för gästerna som förde matchen fram till dess. Kort efteråt skulle så vändningen vara fullbordad efter att Jonas Liwing hittat nät från offensiv blå.

Dramatisk avslutning

Viss rättvisa skulle dock skipas när Frödén kvitterade med minuter kvar av den andra perioden. Men i periodens absoluta slutskede skulle Västerås återigen ta ledningen. Ett mycket tungt mål för AIK.

Huvudtränaren Tomas Mitell efterfrågade fler långa anfall och det var exakt det han fick. När AIK kunde snurra fritt och länge i anfallszon kom så möjligheterna. Philip Broberg avlossade ett skott från blå som letade sig in i mål tack vare mycket trafik framför Marcus Dahlbom.

Gästerna fortsatte att mala på och med två minuter kvar klev Simon Fernholm fram med ett läckert handledsskott som hittade krysset. Men matchen var inte över och Västerås kvitterade med 38 sekunder kvar.

Det gick inte att skilja lagen åt utan det hela fick avgöras på straffar. Éric Castonguay visade kyla och var den enda som gjorde mål i straffläggningen.

Nästa match är på måndag då Tingsryd kommer på besök. Biljetter till matchen köper du enklast här ››