Kvällens motståndare: IK Pantern
Publicerad: 2018-12-17
Herr
Ikväll tar AIK emot IK Pantern på hemmaplan. Nedan går att läsa det du behöver veta om kvällens motståndare.

Idag spelar AIK emot Malmö-laget Pantern för tredje gången denna säsong. Och det är ett lag som Gnaget har mött flera gånger i HockeyAllsvenskan. Pantern från Malmö startade sin verksamhet 1959 när några grabbar från en bilfirma såg det engelska hockeylaget Nottingham Panters slå Skånes distriktslag med 6-2. Namnet kommer alltså från det engelska laget, vilket faktiskt är det enda engelska lag som sedan starten av den engelska ligan 1946 varit kvar i högsta divisionen.

Pantern startade som ett kvartersgäng, och är i mycket fortfarande ett sådant. Efter att i många år ha spelat i Division 1 avancerade laget uppåt i och efter vinst i Allettan säsongen 14/15 spelar laget numera i HockeyAllsvenskan. Första året i HockeyAllsvenskan hamnade laget på 10:e plats, ett ingenmansland med vare sig kval uppåt eller nedåt.

Säsongen efter tog dock laget ett kliv uppåt och slutade på fjärde plats, och förra säsongen hamnade Pantern på plats 6, sex poäng efter AIK på plats 3. I slutspelsserien hamnade dock Pantern sist, med enbart två inspelade poäng.

Förra säsongen möttes AIK och Pantern i premiären och den vann AIK med 2-1. Nästa gång lagen möttes vann Pantern med 5-2, varefter Gnaget tog hem vinsten på övertid i nästa match, 3-2 till AIK. Sista matchen i grundserien vann AIK med 5-3 nere i Malmö.

Premiärmatchen denna säsong vann Pantern mot Vita Hästen i Himmelstalundshallen med 3-1. Förlorade borta mot Södertälje därefter med 4-3, för att i nästa match vinna hemmapremiären mot Oskarshamn med 4-1.

Den vinsten glömdes snabbt när laget torskade mot Västerås med hela 10-3 i Rocklundahallen! Vinst mot Björklöven med 3-1 borta men därefter en förlust hemma mot Almtuna med 4-2. Därefter har det gått tungt för Pantern. Några vinster, bland annat vinst mot Leksand borta den 23 november med 3-1. De tre senaste matcherna har dock Pantren förlorat, mot Oskarshamn med 3-2, mot Västerås med 4-1 och senast mot Almtuna med 2-0 inför 259 åskådare i Rosengårds ishall.

Första matchen mot AIK denna säsong vann Gnaget med 3-2 på Hovet den 10 oktober. I Rosengårds ishall vann sedan AIK igen den 14 november, denna gång med 4-0, efter mål av Daniel Muzito Bagenda, Max Lindholm, Filip Windlert och Anton Holm.

I en haltande tabell ligger Pantern nu på trettonde plats, med 33 inspelade poäng efter halva säsongen spelad, vilket innebär negativt kvalspel.

Carl Falck AIK Ishockey