En närmare titt på Emil Alengård - ny assisterande tränare i J20

14 september 2017 17:29

J20 startar säsongen på allvar när laget på Lördag 16/9 tar emot Timrå IK på Ritorp i seriepremiären. Ett nytt ansikte för i år är assisterande tränaren Emil Alengård som ser fram emot säsongen - Man märker verkligen att spelarna vill bli bättre och utvecklas, säger Emil.


Hur ser din hockeybakgrund ut?

– Jag blev uppfostrad hockeymässigt i Linköping upp till J20, efter det var det mest division 1-spel och jag spelade även collegehockey i USA i två år. Förutom klubblagshockeyn gjorde jag även 12 världsmästerskap för Island och representerade även deras juniorlandslag i VM-sammanhang. Eftersom VM spelas i april gjorde det att jag kunde få avsluta säsongen på detta speciella sätt. Det var ett häftigt äventyr.

– Det som ledde in mig på Island var först och främst att jag har en mamma som är från Island vilket gjorde att jag fick dubbla medborgarskap. Tanken på att representera Island kom runt U16 - J18-åldern. Jag var nära att ta mig in i det svenska ungdomslandslaget men då kom Island med en förfrågan om att spela VM i Australien och jag kände att det var något jag verkligen ville göra. Förra året var jag även verksam som coach för Isländska U18 och U20-laget.

Vilka hockeyfilosofier kommer du att bidra med?

– Jag tycker det är oerhört viktigt att på den här nivån ha en passion i allt man gör. Det blir svårt att leverera om man inte vill vara där man är. Det är en mycket viktig punkt som behövs för att driva en själv framåt som hockeyspelare. Passionen och viljan att vara här och tävla är något jag hela tiden vill påminna dem om, men det är viktigt att drivet även kommer inifrån. Jag kommer även vara inne och styra detaljer i spelet men jag vill undvika att göra det på en och samma gång då det kan bli för mycket för spelarna. Man får ta ett steg i taget helt enkelt.

Hur tror du att du själv kommer att utvecklas i ditt ledarskap?

– Jag har inte bara en hockeymässigt ny situation utan jag har även börjat jobba som mentor på Solna Gymnasium. Min relation till spelarna kommer att bli speciell då jag även kommer att träffa dem i skolan. Det kommer att utmana mig att spelarna är långt gångna i sin hockeyutbildning vilket ställer krav på mig att kunna uppfylla dessa. Jag har inte varit här så länge men man lär sig verkligen något nytt varje dag och jag uppskattar den ärliga dialogen som finns mellan människorna i klubben, jag tror den är bra dels för klubben men även för mig. Det är jag jäkligt glad över att få komma till.

Vad har du att säga om laget och försäsongen?

– Laget ser bra ut! Det är ett hårt jobbande lag och som jag nämnde tidigare angående passionen tycker jag att den redan börjar visa sig. Vi har spelat fem träningsmatcher varav vi lyckats vinna fyra av dem. Det är en skön trend att ta med sig inför stundande seriepremiär. Vi har positiva vibbar i omklädningsrummet inför säsongen. Man ska dock aldrig vara helt nöjd efter en vinst utan det handlar om att hela tiden utvecklas och prestera därefter.

Vill ni göra några ändringar i spelet jämfört med ifjol?

– Eftersom jag är ny här har jag inte så bra koll på hur det var i fjol men jag vet att laget hade en tung period förra året som visserligen slutade positivt med ett brons men visst kommer det bli spelmässiga ändringar som vi hoppas ska leda till att vi vinner fler matcher. Vi försöker skapa ett bra klimat och förutsättningar för spelarna som förhoppningsvis leder till att de slussas upp till A-lag. Det gör att vi ställer tuffa krav på varandra. Allt för att de ska vara redo för en A-lagsverksamhet.

Märker man av i truppen att premiären närmar sig?

– Vi har tränat på hårt fram till förra veckan och börjar nu förbereda oss på att det blir många matcher. På sidan av isen märker man att spelarna pratar mycket med varandra om det som komma skall och även diskuterar situationer på isen och hur man ska agera. Det tycker jag är jättekul, man märker verkligen att spelarna vill något med säsongen och viktigast av allt - bli bättre hockeyspelare.

Har ni satt upp någon målsättning inom laget?

– Inte riktigt än, vi diskuterar det fortfarande. Men visst kommer det att sättas mål och delmål. Spelschemat är lite speciellt då det ofta förekommer att man kan spela tre matcher på tre dagar. Vissa spelare kommer få det tufft och förmodligen få spela mer än andra så man får lägga upp det lite därefter.

En hälsning till AIK-fansen så här innan premiären?

– Det kommer att bjudas på bra hockey från våra J-verksamheter på Ritorp. Jag hoppas att många kan sluta upp och stötta oss till segrar med en positiv atmosfär. Det skulle vara väldigt kul för spelarnas skull.