AIK övertygade i derbyt
Publicerad: 2012-01-26

På torsdagskvällen avgjordes AIK:s sista hemmaderby i grundserien. Matchen, som var viktigare en någonsin, visade sig bli jämn mellan de två Stockholmslagen. Johannes Salmonsson blev derbyhjälte efter att han på övertid svarat för 4-3 och sitt andra mål för kvällen.

Första perioden började jämt. Spelarna såg en aning stela ut då de fått stå och vänta på matchstarten som blev framflyttad 24 minuter på grund av oroligheter på läktarna. Efter 3:26 åkte Djurgårdens Mathias Tjärnqvist ut för hög klubba och hemmalaget fick spela powerplay. AIK pressade hårt i anfallszon, men hittade ingen lucka och Djurgården kunde därför rensa ut pucken. Kedjan med Daniel Rudslätt och tvillingarna Oscar och Victor Ahlström var den som utmärkte sig mest, och efter 14:26 fick de utdelning för det hårda arbetet. Victor Ahlström gjorde ett fenomenalt mål som domaren tvingades videogranska för en misstänkt hög klubba. Den svartgula publikskaran skådade när Viktor, flera gånger om på jumbotronen, slog in pucken på tennis. Innan den första perioden var över kvitterade Djurgårdens Daniel Brodin, assisterad av John Norman.

Djurgården inledde den andra perioden i powerplay då Dick Tärnström åkte ut för en hakning i slutet av den första. Det blev ingen utdelning för DIF utan istället var det AIK som alltmer tog övertaget. Supermålskytten Richard Gynge hade både friläge och skapade en målchans som kunde resulterat i mål. Ytterligare en videogranskning gjordes därför för AIK:s del efter 16:15, Gynge stod vid den förlängda mållinjen och sköt in pucken bakom Gustaf Wesslau, som dock lyckades få tag i den. 30 sekunder senare var det Kent McDonells tur att få ett friläge mot Djurgårdskeepern, men Wesslau, som räddade totalt 18 skott i den andra perioden, höll tätt.

AIK fick ett tidigt powerplay i tredje perioden efter att Tim Eriksson åkt ut för en hakning på Robert Rosén och 22 sekunder senare ökade just Rosén på AIK:s ledning till 2-1. Oscar Steen lade en elegant passning till Rosén som stod fri framför Djurgårdsmålet och iskallt väntade in rätt tillfälle att trycka in ledningsmålet i det bortre hörnet. Även denna gång kunde inte AIK hålla i ledningen utan kvitteringen kom drygt en minut senare. Josef Boumedienne tog hand om sin egen retur då Viktor Fasth låg på rygg och omöjligt kunde täcka skottet. AIK:s JVM-stjärna Patrik Nemeth såg rött i mitten av perioden och bjöd in Christian Eklund till en fight. Bägge fick sitta i utvisningsbåset i två minuter och lagen fick spela med fyra utespelare vardera. Då gav Johannes Salmonsson AIK ledningen för tredje gången, assisterad av Fredrik Carlsson. Men återigen var det samma visa, Djurgården kom med en kvittering några minuter efter. Resultatet 3-3 stod sig tredje perioden ut och båda lagen tilldelades varsin poäng.

Johannes Salmonsson blev tvåmålsskytt då han på övertid gjorde 4-3 efter 44 spelade sekunder. Tobias Viklund passade fram Salmonsson som lyfte pucken över Gustaf Wesslaus benskydd.