Dagens motståndare: IF Björklöven

2 februari 2019 09:10
Herr

Idag tar AIK emot IF Björklöven på hemmaplan. Nedan går att läsa det du behöver veta om dagens motståndare.


Idag kommer ett av de klassiska hockeylagen på besök till Hovet. Från Björkarnas stad, Umeå, kommer laget som naturligtvis heter Björklöven.

Så hette dock inte laget från början utan det namnet är av ett mycket senare datum. År 1897 bildades IFK Umeå. Klubben hade då de sedvanliga idrotterna på programmet och först 1947 bildades en hockeysektion i klubben.

Anledningen till att laget började kallas för Lövet, kom sig av att laget år 1956 fick ett björklöv på bröstet på matchtröjorna. Men det officiella namnet var fortfarande IFK Umeå. Först inför säsongen 1971/72 tog klubben namnet IF Björklöven.

Björklöven har varit i Svenska mästerskapsfinaler tre gånger (1982, 1987 och 1988). Den första SM-finalen 1982 förlorade ”Löven” mot AIK med 3-2 i matcher med den avslutande matchen i Göteborg.

År 1987 vann Björklöven slutligen sitt första, och enda, SM-guld, efter seger med 6-1 i den fjärde av fem matcher mot Färjestad. Året efter var man på nytt i final men förlorade denna gång, och motståndare var åter Färjestad.

Säsongen efter åkte Björklöven ur Elitserien. De lyckades tre gånger komma tillbaka men åkte snabbt ner igen.

Mellan 2001 och 2010 spelade Björklöven i HockeyAllsvenskan. År 2010 var klubben i en akut ekonomisk kris, och begärde företagsrekonstruktion hos Umeå tingsrätt. På grund av den dåliga ekonomin blev Björklöven nedflyttad till Division 1 och Sundsvall Hockey tog över den vakanta platsen i HockeyAllsvenskan.

Laget harvade därefter i division 1 tre år men lyckades genom vinst mot Piteå HC komma tillbaka till HockeyAllsvenskan inför säsongen 2013/14.

Första matchen mellan AIK och Björklöven denna säsong vann AIK i A3 Arena med 2-1, med mål av Mathias From och Éric Castonguay. Samma resultat blev det på matchen på Hovet den 23 november, men denna gång var det Sam Marklund och Max Lindholm som nätade.

Tredje matchen, innan julledigheten, vann dock Björklöven med 3-2 uppe i Umeå. Gnaget kom inte riktigt upp i vanlig nivå, orkade bara med 21 skott mot mål jämfört med Lövets 42. Men Max Lindholm svarade för ytterligare ett mål mot Björklöven, tillsammans med Daniel Muzito Bagenda.

Detta år började dåligt för Björklöven, med en del förluster och uddavinster i övertid. De två senaste matcherna har dock blivit vinst, 3-2 mot Västerås och i onsdags 2-1 mot Almtuna. Björklöven är nu på plats nio med 58 inspelade poäng.