Kvällens motståndare Växjö Lakers

28 oktober 2013 08:54

Här kan du läsa Carl Falcks historiska betraktelse över måndagskvällens motståndare Växjö Lakers.


Mången skolbarn har undrat över stavningen av staden Växjö. Ännu mer konfunderade har de blivit när de förstått att fotbollsklubben Öster kommer från Växjö. Och vad har det med hockey att göra?

Låt oss reda ut detta. Namnet på staden kommer från orden väg och sjö. Föreningen Öster bildades 1930 i en stadsdel av Växjö som heter Öster. Föreningen hette därför Östers IF.

Från början hade Östers verksamhet i bland annat fotboll, bandy och även hockey. Inom hockeyn hade man tidvis en viss framgång och bland annat spelade Östers IF i hockeyns dåvarande högsta division säsongen 1963/64.

Tillsammans med Växjö IK bildade Östers IF hockeysektion klubben Växjö HC år 1971. Från starten spelade Växjö HC i den dåvarande näst högsta divisionen i serien, division två. Vid serieomläggningen 1975 hamnade man i den tredjedivisionen, och där förblev man förutom ett kort mellanspel i division 1 säsongen 1976/77.

Ekonomin var uppenbarligen inte den bästa och 1997 sattes Växjö HC i konkurs!

Redan samma år bildades ur spillrorna av Växjö HC en ny hockeyklubb, som fick namnet Växjö Lakers. Starten skedde i division 4 säsongen 1997/98.

Sakta men säkert marscherade klubben uppåt i divisionerna och efter sex år, 2003, gick Växjö Lakers upp i HockeyAllsvenskan. Redan första säsongen spelade Växjö Lakers i Playoff till kvalserien, men fick lämna detta till Skellefteå.

Nästa gång Lakers fick spela Playoff var säsongen 2008/9 då klubben slutade på femte plats i HockeyAllsvenskan. Denna gång gick det bättre för Lakers och de fick spela i Kvalserien.

Efter att ett par säsonger ha gjort bra ifrån sig i HockeyAllsvenskan och därmed kommit med i Kvalserien till Elitserien, genom att säsongen 2011/12 vinna kvalserien.

Första säsongen i Elitserien kom Växjö Lakers på nionde plats, för att förra säsongen hamna på tionde plats.

Inför denna säsong har klubben satsat på nya spelare igen och det är inte många av de spelare som spelade upp klubben i Elitserien som nu är kvar i laget.

En av de spelare vi minns från Växjö Lakers är naturligtvis Victor Fasth. Under tre säsonger, 2007/08, 20080/9 och 2009/10 spelade han för Växjö Lakers. Sista säsongen i Växjö var han HockeyAllsvenskans bästa målvakt, och höll på att hindra AIK från att gå upp i Elitserien genom att storspela på Hovet.

Sitt stora genombrott i Elitserien fick Victor redan säsongen 2010/11 när han spelade för vårt AIK. Efter att i slutspelet ha en räddningsprocent på 94,5 % fick han Honkens trofé, utmärkelsen för Elitseriens bästa målvakt. Och sedermera även Guldpucken för sitt spel i AIK.

Växjö Lakers hemmaarena är sedan säsongen 2011/12 VIDA Arena. Namnet kommer från Sveriges största privata sågverkskoncern VIDA AB, med huvudkontor i Alvesta och verksamhet främst i Småland och Västra Götaland.