Stark bortavinst mot Timrå
Publicerad: 2011-10-27

AIK åkte till Timrå och bärgade hem två, viktiga poäng till Stockholm. Slutresultatet skrevs till 4-3 efter straffar. Ett offensivt AIK bjöd emellanåt på aggressiv och rolig ishockey samtidigt som hemmasvaga Timrå bjöd bra motstånd. Två fina straffar av Christian Sandberg och Richard Gynge avgjorde matchen. Övriga målskyttar för AIK var Robert Rosén, Kent McDonell och Christoffer Aspeqvist. På lördag är det publikfest på Hovet då Brynäs kommer på besök.

AIK inledde första perioden starkt. Aggressiv press skapade tryck i offensiv zon. Följdaktligen skulle AIK också ta ledningen. I powerplay fick kanadensaren Josh MacNevin ladda i favoritposition från blå linjen. Timrås målvakt Stefan Ridderwall kunde inte hålla pucken som sakta gled över mållinjen. Men MacNevin fick aldrig ackrediteras för målet, för precis på mållinjen viftade Robert Rosén till pucken och skrevs upp som förste målskytt. 1–0 till AIK i det läget kändes logiskt. Men efter målet tappade Gnaget fart och Timrå skapade press i AIK:s zon. Efter en snabbspelvändning kom också hemmalagets kvittering. Viktor Fasth räddade första pucken med bröstplattan men AIK-försvaret lyckades inte få bort pucken och Hallin kunde via Johannes Salmonssons ben skjuta in sin egen retur.

Andra perioden kännetecknades av böljande spel med liten fördel för AIK. Men det skulle bli Timrå som gjorde periodens första mål. Kent McDonell tappade sin markering och Timrå-backen Alexander Larsson kunde ladda ostört mitt i slottet. Fasth hann inte ner och täcka längs isen och pucken gled försmädligt under benskyddet. AIK forsatte att trampa på trots bakslaget. Oscar Ahlström gjorde en fin prestation, lurade Timrå-försvaret, skapade sig ett friläge som Ridderwall med mycket flyt och lite skicklighet kunde rädda. Men i samband med Ahlström-snurradet drog Timrå på sig en utvisning. Och för andra poweplayet i rad lyckades AIK göra mål. Kent McDonell, fint assisterad av Daniel Rudslätt, revanscherade för 1-2-målet med ett rappt handledskott i krysset. – Vi ska fortsätta jobba hårt. Vi är nöjda med att vinna med ett mål, sammanfattade AIK:s kvitteringsskytt McDonell perioden.

Tredje var den andra lik. Lagen bjöd på snabba omställningar. När Daniel Bång efter fyra minuter tog en nödvändig utvisning i samband med ett friläge skulle Timrås powerplay tillslut ge utdelning. Duktige tjecken Petr Vampola hittade luckan under en skymd Fasths benskydd och medelpadingarna var åter i ledning. Efter målet började AIK spela håglöst vilket föranledde till att tränaren Roger Melin tog en Time out efter elva minuter. En lyckad sådan. AIK klev ut på banan som ett nytt lag och skapade gång på gång tryck i offensiv zon. Tillslut gav övertaget resultat. Bröderna Ahlström serverade Christoffer Aspeqvist ett fint läge i slottet och elitserienrookien visade att hans fina slagskott även funkar på högsta nivå. Matchen var kvitterad, något som skulle stå sig perioden ut.

I förlängning fick AIK ett förträffligt läge att avgöra i spel fyra mot tre. Men närmare än några fina lägen för Robert Rosén kom man inte och matchen var tvungen att avgöras på straffar.

AIK hade läst målvakten Ridderwalls svagheter väl. Både Christian Sandberg och Richard Gynge sköt distinkt mellan benen på den för Djurgårdsmålvakten. När Fasth sedan räddade sina straffar var matchen avgjord och AIK kunde lämna Timrå med två viktiga poäng.

Nu vänder AIK hem igen för en viktig match mot Brynäs. Mycket folk väntas till Hovet på lördag och det är läge att säkra en biljett till matchen redan nu.