AIK avgjorde på straffar
Publicerad: 2012-01-31

AIK bärgade under tisdagskvällen två viktiga poäng genom att besegra Växjö på straffar. Det var en spännande match som slutade 2-2 efter full tid och förlängning. Målskyttar för kvällen var Robert Rosén och Patric Blomdahl samt Joakim Nordström och Victor Ahlström på straffar. Publiksiffran uppgick till 4475 åskådare.

Innan matchen hölls en vacker ceremoni på Hovet för att hylla de stora AIK-profilerna David Engblom och Roger ”Roggan” Andersson. De fick stående ovationer av publiken och stämningen var hög vid matchstart.

Matchen inleddes ganska trevande med två lag som kände på varandra och det märktes att det var en viktig match för båda lagen. Bortalaget var det lag som skapade mest under matchens inledning och det var först när AIK fick spela i powerplay efter tretton minuter som man verkligen kom igång. AIK:s formstarka lina med Rosén, Gynge och Steen skapade tillsammans med Tärnström och MacNevin flera mycket farliga målchanser som borde ha resulterat i ett ledningsmål. Men skärpan i avsluten var inte på topp. Under den resterande delen av perioden var AIK det mest konstruktiva laget men matchen var alltjämt mållös efter tjugo minuter.

Den andra perioden inleddes ungefär som den första slutade med hemmalaget i förarsätet men där Växjö stod upp bra mot AIK:s attacker. Därmed var det ganska överraskande att Växjö var det lag som tog ledningen efter 11:05. En retur studsade aningen turligt fram till Peter Olvecky som enkelt kunde stöta in ledningspucken i öppen kasse. AIK svarade med att dra upp tempot i matchen och tre minuter efter Växjös ledningsmål slog Robert Rosén in kvitteringen efter ett fint anfall av hemmalaget. AIK fortsatte att trumma på och 37:07 tog man också välförtjänt ledningen genom Patric Blomdahl som vackert lyfte in 2-1 på ett friläge.

I matchens sista akt spelade Växjö mer desperat än tidigare och man satte stort tryck på hemmalaget. AIK frejdade dock sitt mål med stort hjärta och man lyckades också skapa ett par farliga kontringar. Det såg länge ut som om matchen skulle sluta med seger för hemmalaget men med blotta 27 sekunder kvar av matchen styrde Olvecky in sitt andra mål för kvällen efter att Växjö valt att plocka ut sin målvakt i matchens slutsked.

Förlängningen präglades liksom hela matchen av böljande spel men inget av lagen lyckades avgöra. Således fick straffar avgöra vilket lag som skulle ta hem bonuspoängen. Där var AIK starkast och man gjorde mål på sin bägge straffar samtidigt som Viktor Fasth stoppade samtliga straffar från bortalaget.

Sammantaget var detta en underhållande match som hade många ansikten. Lagen turades om att föra spelet under matchen och resultatet var nog rättvist. Tyvärr för hemmalaget så lyckades man återigen inte stänga matchen vid ledning i slutskedet men man får glädjas åt bonuspoängen som kan visa sig bli mycket viktig när serien ska summeras.