Inför Tingsryds AIF - AIK: " Vi måste höja farten och inställningen"

7 november 2017 17:00

AIK åkte tyvärr på en ny förlust hemma mot Almtuna i lördags men imorgon ges det chans till revansch när laget beger sig till Tingsryd för att vända på trenden. Tomas Mitell och Henrik Marklund pratar om Almtunamatchen och om hur Tingsryd ska besegras.


Några dagar har förlöpt sen förlusten mot Almtuna, en match ingen var riktigt nöjd med.

– Vi saknade lite intensitet i skridskoåkningen. Vi skapar inte lösa puckar och får inte tryck på deras puckförare vilket gör att de kan sätta upp spelet bra och se mycket bättre ut än vad de egentligen är. Trycket på deras puckförare var bristfälligt faktiskt tycker jag. Det var en anledning till varför vi förlorade och inte skapade det riktiga trycket. Vi låg under med 0-2 efter första perioden och då måste man jobba än hårdare. Det kändes lite som att vi hoppades på att det skulle studsa vår väg vilket det inte gjorde. Vi behöver snäppa upp skridskoåkning och intensitet i fortsättningen så vi tvingar motståndarna att ta dåliga beslut under stress. Första 10 min i matchen var helt okej från oss, sista 10 bedrövliga. I andra och tredje perioden försöker vi lite grann och ryckte upp oss men inte tillräckligt sen måste vi lära oss det att vi kan inte ha för stora dippar i matcherna. Vi har blivit hårt straffade de perioder i matcherna där vi spelar lite sämre, säger Tomas.

Deras två mål efter första perioden gjorde att vi hamnade i en dålig start och fick svårt att komma tillbaka. När vi släpper in första målet/en har vi tyvärr ofta fått svårt att komma tillbaka. Vi måste vara mer skärpta i starten, säger Henrik.

AIK har genom åren varit väldigt starka på hemmaplan men har inte riktigt kommit upp i önskvärd nivå på hemmaplan hittills denna säsong.

– Svårt att se något tydligt mönster. Vi har släppt in mål som gjort att det blivit jobbigt att jaga. Men återigen vi behöver mer intensitet i spelet. Känns som om vi jobbat lite hårdare på bortaplan generellt. Vi har inte fått riktigt hugg på motståndarna hemma på Hovet och blir lite otåliga och chansar - sen vips är det mål i baken. Det är såklart något vi vill rätta till för vi vill precis som alla lag vara superstarka hemma. Det är något vi skruvar på, samtidigt tror jag att det är en balans att hålla upp intensitet och skridskoåkning med att spela smart. På bortaplan har vi lyckats göra det ganska bra hittills, säger Tomas.

Egentligen inget speciellt att peka på men det är väl spelet i stort som varit lite sämre. Sen att det blivit några förluster i just hemmamatcherna känns mer slumpartat tycker jag. Vi måste iaf bli mer rejäla och höja farten. För tro mig vi vill vara starka hemma på Hovet. Så det är dags att visa nu att vi verkligen vill vinna, säger Henrik.

Trots att man inte har gjort lika mål framåt på sistone som så var fallet för några matcher sedan så skjuter man fortfarande väldigt mycket, men i förlustmatcherna har pucken inte velat in alla gånger.

När vi gjorde 8- och 6 mål fick vi lite mer utdelning än vad vi förtjänade, nu har vi gjort 2-, 2- och 1 mål, och kanske fått mindre än vad vi förtjänat. Ser man till mål i dagens hockey så är det mycket slump. Så de gamla klyschorna gäller fortfarande: in på mål, fortsätt skjuta, var het på returer osv. Det finns inget hokus pokus. Alla lag går igenom såna här mindre roliga perioder nångång. Känns ändå som att i alla tre förluster har vi skapat klara lägen för att kunna göra fler mål, men så är det ibland, säger Tomas

Ett märkligt mönster kan vara på väg att upprepa sig med först 4 vinster, 4 förluster, 4 vinster och hittils 3 förluster (förhoppningsvis inte en fjärde).

Jag tror man blir påmind när man pratar med er i media om det. Vi ser det mer för varje enskild match och period t.o.m. Det är väl snarare att man oavsett vinst eller förlust försöker göra en nyanserad analys av läget och se vad som är bra och vad är mindre bra. Men det är en bra serie Hockeyallsvenskan och det känns som att folk tror att bara för det står Västervik eller Pantern på bröstet hos motståndarna ska man bara vinna. Men det funkar inte så idag i elithockeyn. Det ska man vara medveten om. Det är tajta matcher överlag i både SHL och Hockeyallsvenskan. Väldigt sällan det drar iväg målmässigt numera utan igen, marginalerna är mer avgörande nu. Den tiden när AIK vann mot ja, t.ex. Almtuna med en herrans massa mål och det var piece of cake, den tiden är förbi, säger Tomas.

Henrik Marklund är ett av många nya ansikten i AIK i år. Hur har tiden varit för honom varit hittils?

Det har varit mycket nytt för mig. Jag har spelat center här vilket jag inte gjort tidigare. Jag är väl inte helt nöjd med mitt eget spel hittills utan känner att jag har mycket jag kan förbättra. Så det är bara att göra det. Annars trivs jag jättebra i AIK med hela laget, fans och staden.

Imorgon väntar som sagt Tingsryd borta och laget har planen klar för sig hur man ska bärga hem segern och vända trenden.

Intensiteten i skridskoåkningen ska upp så vi får motståndarna att ta obekväma beslut, vara lite jobbiga att spela mot helt enkelt. Men just att motståndarna måste ta mer dåliga beslut har jag saknat. Vi åker nästan dit i närkamper och vi backcheckar nästan, och vi forecheckar nästan. Vi behöver bli lite aggressivare i hela tänket. För då är vi bra när vi spelar så. Men när vi blir lite bekväma är vi inte så bra. Vi vet att de spelar hårt och försöker minimera sina misstag så det är egentligen samma visa för oss men att vi ska se till att göra det lite smartare. Intensiteten och skridskoåkningen kommer att vara prio 1, 2 och 3. Sen kommer mycket med det, säger Tomas.

- Vi behöver åka mer skridskor och göra jobbet utan puck. Inte förvänta sig att vi skapar något varje byte utan jobba smart. Höj fart och inställningen. Vi ska åka skridskor utan puck så vi får bra press på dem, det leder förhoppningsvis till att de tappar mycket puck och att vi därigenom kan etablera längre anfall vilket jag tycker har varit sisådär emellanåt. På sistone har vi sårats av den böljande hockeyn som det ofta har varit. Det tror jag gynnar de andra lagen bättre. Vi är iaf riktigt taggade på att vinna imorgon, säger Henrik.