Uddamålsförlust mot Skellefteå
Publicerad: 2012-02-02

Trots en väl genomförd bortamatch mot serieledande Skellefteå fick AIK åka hem poänglösa. Det var en svängig och öppen match där AIK skapade minst lika många chanser som hemmalaget, men effektiviteten saknades. AIK:s mål gjordes av Robert Rosén.

Tillskillnad mot tidigare matcher var första perioden en öppen historia med massor av bra chanser för båda lagen. AIK hade två halvöppna mål utan att få in pucken. Skellefteå var desto mer effektiva. Efter 20 minuter stod det 2-0 till hemmalaget. Målen var slumpmässiga. Första baljan kom på ett skott från blå. I trafiken framför Markus Svensson, som för kvällen ersatte Viktor Fasth, styrdes pucken i nät. En riktig kallsup för stockholmarna som var bra med i matchen. Andra målet satt över Svenssons axel i en rörig situation framför mål. Som sagt, norrlänningarna är fyllda med självförtroende, och var effektiva när chanserna väl dök upp.

Mellanakten var den första lik. Båda lagen skapade mängder av chanser men målvakterna kom upp stort och räddade sina lag. AIK var riktigt nära mål vid två tillfällen. Först träffade Dick Tärnström ribban med ett rungande slagskott. Sedan styrde Daniel Bång in pucken i powerplay bakom duktiga Joacim Ericsson i Skellefteå-kassen. Men efter videogranskning dömdes målet bort för spark. En svårbedömd situation där Bång klackade in pucken. Perioden slutade 0-0.

I jakten på både en reducering och en kvittering förlade AIK det mesta av spelet i den tredje perioden i hemmalagets zon. Skellefteå backade hem och styrde undan många av AIK:s anfall. Det var i powerpaly som stockholmslaget skapade de bästa chanserna. Målkungen Richard Gynge fick tidigt i perioden stå fri framför kassen men måttade skottet alldeles för högt. Men i periodens andra powerplay klev poänkungen Robert Rosén in i handlingarna. Efter bara fyra sekunder kunde Rosén, fri med Ericsson, lägga in reduceringspucken fint framspelad av Dick Tärnström. Men närmare än så kom inte AIK. Trots att man vann skotten med 15-3 i tredje perioden hann man inte att komma ikapp.

En gedigen bortamatch av AIK. Dock saknades effektiviteten mot serieledarna för att ha möjligheten att vinna på bortaplan. Närmast på norrlandsturnén väntar Modo i ett hett streckmöte.