AIK bröt mörk svit
Publicerad: 2011-11-03

AIK tog en mycket välförtjänt och välbehövlig seger mot Färjestad. Segern grundlades i den andra perioden då Fredrik Pettersson-Wentzel räddade Färjestad från fler än två baklängesmål. Även om AIK stundtals spelade ut Färjestad och borde ha haft en större ledning blev slutet högdramatiskt. AIK lämnar nu kvalplatsen och kan med det här spelet börja sikta uppåt i tabellen.

Redan efter 1:21 får AIK chansen i powerplay efter en bentackling av Anton Grundel. Man etablerar spel i Färjestad och har två rätt bra lägen men både Christian Sandbergs och Kent McDonells skott täcks av Färjestadsbackar.

Därefter är spelet lite trevande i någon minut innan AIK kan komma i en snabb omställning i den femte minuten. Tyvärr får inte Rosén kontroll på pucken utan chansen rinner ut i intet.

I mitten på perioden tar Färjestad kommandot i matchen. Tempot höjs gradvis. Man får till långa anfall även om man inte skapar några heta chanser. Det närmaste är ett skott som tar på axeln på Fasth och sedan studsar förbi honom. AIK har väldigt svårt att få ur pucken ur egen zon när man väl får tag på den.

AIK får till ett snyggt anfall i den trettonde minuten då Oscar Steen passar namnen Ahlström. Oscar Ahlström skjuter ett bra skott men Jonas Brodin i Färjestad kan täcka undan skottet.

Efter 12:54 kan Patrik Lundh göra 1-0 till gästerna på en styrning där Fasth inte hinner täcka vid närmaste stolpen. Även om själva målet känns snöpligt är det inte ologiskt att Färjestad tar ledningen. Man har bra kontroll på matchen i det här skedet.

I slutet av perioden kommer Christian Berglund och Per Åslund i ett två mot ett-läge. Berglund passar Åslund som inte alls får träff på pucken. Även AIK har en bra möjlighet då Gynge har en bra chans från nära håll men Pettersson-Wentzel kan liggande rädda.

Sammanfattningsvis är Färjestad det något bättre laget i den första perioden vilket skotten 7-11 visar på.

I den andra perioden kommer AIK ut med betydligt bättre glöd. AIK tar kommandot direkt. Fredrik Svensson skjuter ett skott Robert Rosén styr utanför. Några sekunder senare skjuter Svensson ett nytt skott som det blir retur på. På returen står Patric Blomdahl helt ren framför mål och kan raka in pucken i mål. Efter 1:28 är det kvitterat. AIK har fått en drömstart på andra perioden.

Direkt efter målet höjer Färjestad tempot för att försöka återta ledningen. Man skapar två vassa chanser. Först har Marius Holtet ett bra skott mitt i skottsektorn som Fasth kan styra ned i hörnet. Därefter får Christian Berglund ett friläge som Fasth kan rädda med benskyddet.

Sedan är det AIK för nästan hela entrépengen. Nu är det i stället Färjestad som har svårt att ta sig ur egen zon. AIK spelar med ett högt tempo men har kontroll på passningarna. Även om AIK spelar snyggt skjuter man lite för sällan. Först Liwing och sedan Josh MacNevin kan bryta sig igenom till bra lägen. Robert Rosén är banans dominant när han är inne på isen.

I den nionde minuten är det kalabalik framför Pettersson-Wentzell. Ingen AIK:are kan dock få tag på pucken utan Pettersson-Wentzell kan blockera. Färjestad tar time out för i det här läget är man inte alls med i matchen.

Endast 19 sekunder efter time outen kan Daniel Bång omarkerad framför mål slå in Daniel Bångs passning. Det är mycket rättvist i det här läget.

Trots att det är Färjestad som behöver göra mål är det AIK som har chanserna. Först har Viktor Ahlström ett friläge och försöker slå den mellan benen på Pettersson-Wentzell som kan rädda. Därefter är det Richard Gynges tur att komma fri men åter gör Pettersson-Wentzell en bra räddning.

Med fem minuter kvar har Färjestad mer puck. Man har dock svårt att ta sig in i AIK:s zon. Till slut kan Färjestad få till en liten chans då Christian Berglund styr en puck som Fasth lyckas fånga. Även Hyvönen har ett bra skott men Fasth kan åter rädda målburen från påhälsning.

AIK dominerar i stort sett hela perioden utom sista två minuterna. Med en sämre målvakt i bortalaget kunde AIK ha gjort betydligt fler än de två mål man gör. AIK leder i det här läget matchen rättvist.

Även i den tredje perioden börjar AIK bäst. Det är framför allt kedjan med Rosén, Blomdahl och Gynge som visar vägen. Man skapar ett antal bra lägen men Pettersson-Wentzell fortsätter att visa att han är en mycket bra målvakt.

Färjestad sticker emellan med några chanser så att även Fasth får visa att han är en bra målvakt. Det blir emellertid AIK som kan göra nästa mål. Fredrik Svensson skjuter ett högt skott som tar på Gynge. Det ställer Pettersson-Wentzell fullständigt så att Gynge får öppet mål och kan enkelt slå pucken i mål.

Sedan spelar AIK disciplinerat och tillåter inte Färjestad att skapa någonting. I stället kan kedjan Rosén-Blomdahl-Gynge gång på gång enkelt ta sig in i Färjestads zon.

Med knappt tre minuter kvar och tekning i AIK:s zon tar Färjestad ut målvakten. Man får till en ordentligt press på AIK och lyckas genom Christian Berglund reducera. Sedan blir det dramatik till slutsignalen. Färjestad är väldigt nära att kvittera. AIK kan dock hålla ut till slutsignalen och ta tre mycket välbehövliga poäng.

På presskonferensen efter matchen var Niklas Czarneki väldigt missnöjd med lagets insats. De första tio minuterna i första perioden är något så när godkända. Andra perioden var helt ostrukturerad. Ett skott på mål från Färjestads sida kunde utmynna i en kontring från AIK. Efter att Färjestad tagit ut målvakten med 3 minuter kvar skapar man fler målchanser än man gör i hela andra och tredje perioden totalt. Hans slutkommentar är att man skänker bort matchen till AIK.

Gunnar Persson var av förklarliga skäl nöjd. Man hade redan innan matchen mot Skellefteå bestämt sig för att ha mer spelglädje och inte bara dumpa pucka i ner i motståndarzonen. AIK är inte lätta att möta när man spelar som i kväll. Särskilt berömde Gunnar de båda backarna Aspekvist och Liwing som gör bra defensiva insatser.

Första perioden var hyfsad men tränarna hade inte varit nöjda med den. I pausen mellan första och andra hade Roger Melin sagt att han ville se mer glöd i laget och att skulle visa att de ville vinna.

Tränarna fick en fråga om att det endast var en utvisning. De hade inget att klaga på vad gällde domarnivån utan tyckte att det var helt OK.

Sammanfattningsvis vinner AIK mycket rättvist även om det blev onödigt spännande till slut.

Slutligen får vi hoppas att publiken sluter upp till nästa hemmamatch mot HV71 måndagen den 7/11. Det förtjänar det här laget.