Kvällens motståndare: Västervik IK

11 januari 2019 09:00
Herr

AIK tar idag emot Västervik i en viktig match på Hovet. Nedan går att läsa det du behöver veta om kvällens motståndare.


Fredagens motståndare kommer från Västervik, en liten stad som ligger i norra Kalmar län, inte alltför långt från lokalkonkurrenten Oskarshamn.

Hockeyklubben i Västervik är, till skillnad från de flesta andra hockeyklubbar, av ett ganska nytt datum. Klubben bildades 1971 då Västervik AIS beslutade att sluta med ishockey och istället koncentrera sig på fotboll. Det var nog en helt fel bedömning eftersom fotbollssatsningen gick helt fel. Desto mer framgångsrik blev satsningen på hockey genom den nya hockeyklubben Västervik IK. Till skillnad från de flesta andra hockeyklubbar har också Västervik behållit sitt ursprungliga namn.

Från början spelade klubben i dåvarande division 1. Halkade efter några säsonger ner till division 2, men lyckades efter en säsong där ta sig åter till nästa division.

Säsongen 1996/97 blev den hittills mest framgångsrika för klubben. Det gick så bra att klubben fick spela playoff för Elitserien. Efter att ha slagit såväl Sunne IK som Huddinge IK fick man däremot se sig slagna av Linköpings HC. Och blev därmed kvar i division 1.

Förra säsongen hamnade Västervik på plats 13 och fick därmed spela negativt kval, men lyckades hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan. Denna säsong har Västervik ett i stora delar nytt lag, där stommen utgörs av spelare fån USA och Kanada.

I slutet av förra säsongen kom Mattias Karlin tillbaka till Västervik som huvudtränare, efter en utflykt till Mora. Även denna säsong är han kvar som huvudtränare.

Efter onsdagens match, vinst mot Almtuna hemma med 3-2, har Västervik kravlat sig upp över strecket och ligger nu på plats 8 med 48 inspelade poäng.

Tendensen för Västervik är definitivt på uppåtgående. I de tre matcher som Västervik har spelat i år har man vunnit två efter full tid, och fått en förlust på övertid. Sammanlagt har man tagit sju poäng av nio möjliga. Så inför kvällens match gäller det för våra hockeykrigare att vara på tårna. Det är tre poäng som gäller!