AIK Hockey välkomnar Eve Savander
Publicerad: 2022-06-07
Dam
AIK värvar backen Eve Savander från Ohio State University.

Backen Eve Savander flyttar tillbaka till Skandinavien efter fyra år på Ohio State University i USA där hon studerat och spelat hockey i NCAA-ligan. Dessförinnan spenderade hon fyra säsonger i Team Kuortane hemma i Finland och har sedan U18-tiden regelbundet spelat med finska landslaget.

–Vi har fått en väldigt bra bild av Eve och hon var verkligen intresserad av att komma till AIK och Stockholm. Hon är en högerfattad back som spelar bra både offensivt och defensivt. Eve har en bra blick för spelet och vi tror att hon genom mer istid kommer att kunna växa och få ut mer av sin potential hos oss, berättar huvudtränare och sportchef Calle Wendt.

Den blivande 24-åringen förklarar att hon som back föredrar att vara offensiv, som person vill hon bara vara snäll mot de omkring henne och beskriver sig som en lagspelare.

–Jag tycker om att hålla i pucken och att slå bra passningar för att bygga upp spelet på så sätt. Min styrka är spelet med puck, berättar Eve och skrattar lite när hon efter en kort stunds betänketid konstaterar att det också är just det hon vill bli ännu bättre på.

Till den kommande säsongen kommer tacklingar att vara tillåtet i SDHL och detta är något Eve säger att hon ser fram emot för att se hur spelet utvecklar sig över säsongen.

–Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig faktiskt, men det blir intressant att se hur det blir! Det fysiska spelet har jag alltid älskat och det var en av de saker jag tyckte mest om när jag spelade med killar när jag var yngre.

Eve har nyligen kommit hem till Finland igen efter sina äventyr i USA där hon pluggat och spelat hockey i fyra år. Drömmen om USA berättar hon har funnits länge och så här i efterhand ser hon en tydlig utveckling hos sig själv och beskriver tiden som ögonöppnande.

–Det var helt klart en fantastisk upplevelse att få se en ny kultur, spela bra hockey och dessutom få en utbildning på samma gång. Det har alltid varit min dröm så jag är väldigt glad att jag kunde genomföra den!

–Självklart har jag utvecklats som hockeyspelare, men jag tycker att jag har växt mer som person. Det var en stor förändring att flytta till USA, men det har visat mig att jag kan göra vad jag än vill, berättar Eve.

Nu väljer hon att flytta närmare hem och testa på hockeyn i Sverige, hos AIK. Att starta något nytt ser hon fram emot samtidigt som hon längtar efter att få bo i Stockholm, en stad som hon erkänner att hon är förtjust i sedan tidigare.

–Det känns bra att påbörja någonting nytt efter fyra år på samma plats, det är en lång tid. Det är mycket nytt på gång i AIK, nya spelare och ny tränare så det känns spännande att få vara med och bygga någonting där, säger Eve och adderar:

–Mina förväntningar är höga. Jag tycker den svenska ligan är väldigt bra och jag ser fram emot att spela där, och att få möta nya lag - det är alltid kul.

–Jag är väldigt taggad på ett nytt kapitel, helt klart! Avslutar hon förväntansfullt.

Kontraktet med Eve Savander är skrivet över säsongen 2022/2023.

AIK Hockey