Svenska Spel
HockeyAllsvenskan logo

Slutspelat för damerna

Publicerad: 2017-03-08 16:53

Damernas säsong tog dessvärre slut i helgen när laget fick se sig besegrade på bortaplan mot Linköping. Förlusten innebar respass för AIK Hockey i kvartsfinalen efter 2–0 i matcher till LHC.  Lagets tränare, Emelie Berggren, var besviken efter sortin. – I sista perioden orkade vi inte och Linköping kunde gå ifrån målmässigt och vår säsong var tyvärr därmed slut.

Några dagar efter förlusten är det en pigg Emelie Berggren som svarar i telefon. Huvudtränaren för laget låter sig inte nedslås för uttåget utan sitter redan nu och planerar för kommande säsong.

– Just nu håller vi igång med lättare träning för spelarna som är aktuella för VM senare i vår. Dessutom sitter vi och planerar för vårt 20-årsjubileum som vi kommer slå på stort kommande säsong.

Men innan vi blickar framåt ska vi titta tillbaka på säsongen som varit. En säsong som började på tuffast möjliga vis då laget åkte på fem raka förluster innan första segern äntligen kom.

– Precis som förra året hade vi en tuff start på säsongen. Att ha många av sina tongivande spelare borta på landslagsuppdrag under augusti månad gör det inte enklare. Det är då vi ska försöka spela ihop laget, säger Berggren och menar att spelmässigt var laget med i matcherna men att det fanns saker att förbättra. 

Den tuffa inledningen gjorde att laget fick jobba i uppförsbacke. Laget hade inför säsongen ändrat lite i spelsättet men behållit grunderna. Det gjorde att det kunde uppstå slarv under matcherna. Något ledarstaben var tvungna att korrigera.
AIK fick så ordning på spelet och kunde plocka både poäng och placeringar, men det var inte tillräckligt enligt Berggren.

– Tabellen var väldigt jämn – något som var positivt ur vår synvinkel då vi kunde klättra i tabellen. Mot topplagen lyckades vi även höja oss men det var mot lag som vi på förhand borde slå som vi tappade fokus och såg inte ut att ge 100% i alla situationer.

– Dessutom hade vi svårt att komma upp i nivå ifall vår förstakedja med Hjalmarsson – Johansson – Bialik hade en jobbig dag. Just den trion gjorde en väldigt bra säsong men vi tycktes inte ha något annat dragplåster ifall det inte stämde för dem. 

Gnaget blev klart för slutspel relativt tidigt och började därmed även lägga om träningen för att toppa formen. Fokus låg i fysträningen och att lägga om planeringen så att spelarna skulle ha så lätta ben och bra fart som möjligt när slutspelshockeyn drog igång.

När det kom till att utse kvartsfinalmotståndare valde tabelltrean Linköping att ta sig an tabellfemman AIK.
Ett inte allt för oväntat beslut då LHC hade tagit tre av fyra möjliga segrar mot Gnaget under säsongen.

– Nej det var inte oväntat. Vi var väl förberedda inför uppgiften. En uppgift vi visste skulle bli väldigt tuff.

– Vi pratade mycket om att hålla det enkelt. Oavsett lag är målsättningen inför varje match att föra den. Vi visste på förhand att starterna på matcherna skulle bli viktiga. Om man lyckas spela jämt mot dem skulle de tappa humöret. Något de även gjorde.

Den första kvartsfinalen avgjordes på Ritorp. AIK höll jämna steg med Linköping till en början och gästerna kändes irriterade – både på sig själva och domaren – över att de inte fick kontroll på matchen.

– Det var lite kvartsfinalsnerver hos båda lagen till en början. Sedan fick de tyvärr in ett mål och Linköping tog sedermera över matchen. Vi lyckades komma tillbaka till 3–2 efter att ha legat under med 3–0. Men direkt efter vår reducering tappade vi fokus och de kunde gå ifrån ytterligare och vi hade inte kraft att komma tillbaka.

Till den andra matchen var det vinna eller försvinna som gällde för AIK. Laget var tvunget att vända på kvartsfinalserien genom att vinna två matcher på bortaplan för att avancera i slutspelet.

– Trots läget kändes spelarna mer avslappnade till den andra matchen. Det kan bero på att nervknutarna hade släppt efter första slutspelsmatchen och vi spelade mycket bättre i den andra matchen. Linköping tryckte på i första perioden men därefter kunde vi ta över och var det bättre laget. Men i sista perioden orkade vi inte hålla emot längre och Linköping slog ut oss.

Förlusten betydde att tävlingssäsongen var slut för damerna. Men laget fortsätter att hålla igång och blickar samtidigt framåt för kommande utmaningar.

– VM-truppen släpps nästa vecka, det gör att några av spelarna som är aktuella håller igång. Vi försöker hålla en lättare stämning på träningarna då flera av spelarna var besvikna efter uttåget mot Linköping, säger Emelie Berggren och väljer att lyfta fram säsongens ljusglimtar.

– Vi har använt oss av flera unga och duktiga spelare som alla har tagit ett kliv framåt och kommer att kunna ta med sig den erfarenheten till nästa säsong, säger hon och väljer att lyfta fram unga Ethel Wilhelmsson som är född 00.

– Hon fick sparsamt med speltid förra säsongen och i år fick hon flytta in till en centerposition från sin ursprungliga forwardsposition. Hon har vuxit enormt mycket under säsongen – både på och utanför isen – vilket har varit väldigt kul att se.

 
AIK Ishockey
AIK
ishockey@aik.se
Säsongen 16/17

Slutspel

AIK - Linköping 2–6 (1-3, 0-0,1-3)

Linköping - AIK 4–0 (0-0,0-0,4-0)

Linköping vidare med 2–0 i matcher

 SDHL GP W T L TP
1. Luleå 36 32 0 4 96p
2. Djurgården 36 23 7 6 79p
3. Linköping 36 24 4 8 78p
4. HV 71 36 15 9 12 58p
5. AIK 36 16 4 16 55p
6. Brynäs 36 14 7 15 53p
7. Leksand 36 11 9 16 50p
8. Modo 36 11 8 17 43p
9. Sundsvall 36 4 5 27 17p
10. SDE HF 36 1 5 30 11p
 
 
 

Copyright © 2011-2017 AIK Hockey

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB

Design/grafik: Four of a kind