Svenska Spel
HockeyAllsvenskan logo

Kvällens möte | Tingsryd

Publicerad: 2017-03-10 10:11

Här kan du läsa Carl Falcks historiska betraktelse inför kvällens möte med Tingsryds AIF

Ishockey är på många sätt en förhållandevis ny sport och även idag sker det många nyheter inom sporten. En aspekt som vi kanske inte tänker på men som har dramatiskt ändrat förutsättningarna för sporten är vad man kan kalla ”den kommunala dopingen”!

I början av 1900-talet var det vanligt att man spelade fotboll under sommaren (liksom under vår och höst). På vintern spolade man fotbollsplanen och spelade bandy. Ofta var det samma personer som spelade fotboll och bandy. Bandyn hade vissa problem - bland annat att vädret måste vara gynnsamt så att inte isen smälte. Det var en av de orsaker som gjorde att det uppstod ett intresse för en sport där isförhållandena var enklare att hantera.

Men fram till 1950-talet var bandy den stora vintersporten i Sverige men därefter tog hockeyn över förstaplatsen. Vi pratar alltså om boll/pucksporter.

Inledningsvis var det Stockholmslag som helt dominerade ishockeyn. Under AIK Hockeys första storhetstid, och nu är vi i slutet av 1930-talet, fanns det en elitserie som senare bytte namn till Svenska serien. För att komma till final var man tvungen att spela i en kvalserie.

AIK fick sitt första guld den 23 mars 1934. AIK hade då spelat mot Nacka, IFK Stockholm, IK Göta, Matteuspojkarna, Djurgården och final mot Hammarby.
Året efter spelade AIK mot bland annat Hermes och Karlberg samt semifinal mot Tranebergs IF som hade besegrat Matteuspojkarna och Södertälje.

Några år senare kom det in några lag utifrån men det innebar också några av de största segrarna i svensk ishockey. 1945 vann AIK mot IK Huge med 18-3, mot IF Göta från Karlstad med 17-0 och mot Surahammar med 13-0! Den sistnämnda matchen var också den första på den nya arenan Solnais!

De första åren var alltså ishockey en sport som dominerades stort av Stockholmslagen. De flesta av dessa försvann neråt i seriesystemet, där de fortfarande finns kvar.

Av Stockholmslagen är det AIK, Djurgården och Södertälje som har överlevt och spelar i de övre divisionerna. Hammarby har ju gått i konkurs men återuppstod som Bajen fans. I övrigt är det lag som inte är Stockholmslag i dessa divisioner. Däremot finns det många spelare i dessa lag som kommer från Stockholmsområdet och har fått sin hockeyfostran här.

Denna förändring har även påverkat Kvalserien till SHL. Och kanske ännu mera denna säsong då lagen inte kommer från stora orter. Förutom AIK, och möjligtvis Almtuna, är det lag som kommer från små orter eller är ett "andralag" som Pantern. En intressant utveckling av svensk hockey.

 
Carl Falck
AIK
ishockey@aik.se
 
 
 

Copyright © 2011-2017 AIK Hockey

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB

Design/grafik: Four of a kind