Niklas Andersson ny assisterande tränare
Publicerad: 2024-04-16
Herr
Välkommen upp till A-laget, säger vi till Niklas Andersson! Ledarstaben fortsätter att ta form då AIK Hockey gjort klart med Andersson som ny assisterande tränare, han flyttas nu upp från AIK:s juniorakademi där han varit huvudtränare samt fystränare.

Andersson kommer från en spelarkarriär med flertalet matcher i landets högstaliga och har efter avslutad spelarkarriär bland annat varit huvudtränare i Norrtälje IK i division tre, i Almtuna som fystränare, drivit hockeygymnasium och har under de senaste fem åren spenderat sin tid i AIK:s Juniorakademi. 

Nu står det klart att han tar klivet upp till AIK:s A-lag och ansluter under Markus Åkerbloms regi i en kombinerad roll som assisterande tränare samt fystränare.

– Det är så klart jätteroligt och det var någonstans det här jag siktade på när jag skrev på för fem år sedan och tog klivet till juniorakademin då jag tog över AIK:s U16, säger Andersson

Andersson kommer att ta plats i ledarstaben och arbeta i en kombinerad roll, en roll som han känner till väl sedan tidigare.

– Jag kommer vara assisterande tränare med ansvarsområde för backar och fysträningen. Att jobba kombinerat är i stort sett så som jag har jobbat genom hela min karriär och det är därför inget nytt för mig. Jag skulle snarare vilja säga att det är en fördel att jobba i en kombinerad roll, då man kan förbättra och bli ännu mer effektiva i hur man tränar på isen och hur man tränar off ice, på så sätt kan man skapa sig en bättre helhetsbild. Jag hoppas även kunna bidra med min person och att kunna skapa trygghet, glädje och entusiasm i laget och förmedla ett klimat där folk trivs och förvalta den gruppkänslan man lyckades skapa i år. 

Den nu 38-årige Andersson var själv aktiv som spelare i en rad olika elitklubbar sedan tidigt 2000-tal till 2016 då han avslutade sin karriär. 

– Då jag själv varit aktiv spelare på högsta nivån vet jag att man som spelare ibland kan få ett tankesätt som har slagsida mot att tänka på nästa steg i karriären. Jag vill istället jobba in ett tankesätt som mer handlar om att gräva där man står och hitta och bibehålla sin drivkraft i varför man en dag började spela hockey. Jag tror att jag kommer att kunna bidra med att få spelare att se hockeyn ur andra perspektiv.

Som bekant har Andersson spenderat mycket tid i AIK:s juniorakademi och kontakten med verksamheten på Ritorp är något som han kommer att behålla även framöver 

– Hovet är min primära arbetsplats men jag kommer fortsatt ha en tät kontakt med juniorsidan och Ritorp då man alltid kan bli bättre på att fläta ihop verksamheterna, jag ser det på ett sätt som att jag nu utökar min repertoar till Hovet framöver, avslutar Anderson 

Rekryteringen av Andersson gör att sportchef Perssons arbete med ledarstaben kommande säsong börjat ta form, när Andersson nu kliver in bredvid Åkerblom.

– Det är väldigt roligt att kunna lyfta upp en ledare från vår egen verksamhet, att vi utvecklar tränare och ledare är lika viktigt för oss som att vi utbildar spelare. Niklas har gjort ett bra jobb under flera års tid i vår Juniorakademi och har spetsegenskaper och kunskap i att kunna binda ihop fysträning med prestation på isen, genom att han har spelat på högsta nivå vet han vad som krävs och behövs för att kunna få ut maximal prestation av varje spelare på isen. Niklas är en driven och engagerad tränare och är en duktig individuell utbildare vad det gäller framförallt defensivt spel och backar, avslutar Persson.  

Välkommen upp till A-laget, Niklas!

Kontraktet med den nya assisterande tränaren är ett tvåårskontrakt skrivet över 25/26. 

Den nya assisterande tränaren presenterades i samarbete med vår partner Ställningsarmén

AIK Hockey